Cara mudah Membuat Rendang ayam super simpel Terlengkap

Resep Masakan.

Rendang ayam super simpel. Rendang Ayam Simple untuk juadah di hari raya by sari kitchen. Jom cuba. vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Visit Our Channel For More. Hai korang. rendang ayam kita dh siap. ☺️ masak pon sikit jer. kali ni sunyi sikit beraya. adik beradik pon beraya sendiri..

Rendang ayam super simpel Katanya leceh dan selalu tak menjadi. Sebenarnya kalau tahu caranya, memasak rendah bukanlah susah sangat. Cuma mungkin banyak sikitlah bahan yang diperlukan. Anda dapat memasak Rendang ayam super simpel menggunakan 10 bahan dan 4 langkah demi langkah. Inilah cara membuat Rendang ayam super simpel yang baik.

Bahan-bahan Rendang ayam super simpel

  1. Siapkan 1/4 kg untuk ayam bagian dada.
  2. Anda perlu 5 siung untuk bawang merah.
  3. Anda perlu 3 siung untuk bawang putih.
  4. Anda Membutuhkan 3 biji untuk cabai rawit.
  5. Anda perlu 5 biji untuk cabai merah kriting.
  6. Siapkan 1 buah untuk tomat.
  7. Anda Membutuhkan 1 ruas untuk lengkuas geprek.
  8. Anda Membutuhkan 3 sdm untuk santan kental (me: kara).
  9. Siapkan 1 batang untuk serai.
  10. Anda perlu 1 pcs untuk bumbu instan rendang (me: indofood).

Super Simple Songs® is a collection of original kids songs and classic nursery rhymes made SIMPLE for young learners. Combining captivating animation and puppetry with delightful music that kids love to sing along with, Super Simple Songs makes learning simple and fun! Rendang is an Indonesian spicy meat dish originating from the Minangkabau region in West Sumatra, Indonesia. It has spread across Indonesia to the cuisines of neighbouring Southeast Asian countries.

Instruksi Rendang ayam super simpel

  1. Cuci ayam, potong2 ukuran sesuai selera.
  2. Haluskan cabai tomat bawang merah bawang putih.
  3. Tumis bumbu yg sdh di haluskan sampai harum, tambahkan bumbu rendang instan saya pakai setengah saja, tambah air tunggu mendidih, masukan ayam aduk.
  4. Setelah ayam tercampur dgn bumbu masukan 3 sdm santan aduk terus sampai merata, tutup hingga bumbu meresap, cek rasa tambahkan garam dan royco, tutup apabila terlalu asin tambahkan sedikit gula, lalu tunggu bumbu meresap siap di sajikan, tambahkan bawang goreng😊.

Saya menyediakan Rendang Ayam ini untuk dimakan dipagi raya bersama dengan lemang yang hubby tempah. Bercakap pasal hidangan pagi raya, adalah diingatkan bahawa adalah sunat untuk kita tidak bersarapan sebelum mengerjakan solat sunat Hari Raya Aidil Adha berbeza dengan Hari raya. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk lain dah. Maklumlah hari jumaat di utara ni anak-anak tak sekolah.