Resep: Sarden Ayam Suka Suka Terlengkap

Resep Masakan.

Sarden Ayam Suka Suka. Anda suka makan ikan sardin dalam tin dengan kuah sos tomato? Kali ini saya kongsikan resepi bagaimana cara memasak ikan sardin jenama Ayam Brand dengan. Sementara bagi kamu yang tidak suka pedas, ada juga sarden Saus Tomat.

Sarden Ayam Suka Suka Licin anak-anak makan roti sardin ni. Ikan sarden memiliki bentuk yang kecil ini biasa banyak ditemukan di pasar tradisional maupun di supermarket. Bagi yang suka kuah pekat, kurangkan lagi jumlah air. Anda dapat memasak Sarden Ayam Suka Suka menggunakan 16 bahan dan 6 step by step. Begini cara memasak Sarden Ayam Suka Suka yang baik.

Bahan-bahan Sarden Ayam Suka Suka

  1. Anda Membutuhkan 1 kaleng kecil untuk ikan sarden siap masak.
  2. Anda perlu secukupnya untuk Dada Ayam.
  3. Siapkan untuk Pempek (boleh di skip).
  4. Anda perlu untuk Tepung beras.
  5. Anda Membutuhkan 3 siung untuk bawang putih.
  6. Anda Membutuhkan 4 siung untuk bawang merah.
  7. Siapkan 5 buah untuk cabai merah besar/sesuai selera.
  8. Anda Membutuhkan 2 buah untuk tomat ukuran kecil.
  9. Anda Membutuhkan 1 sdm untuk saus tiram.
  10. Anda perlu untuk Garam.
  11. Anda perlu untuk Gula pasir.
  12. Anda Membutuhkan untuk Kaldu bubuk.
  13. Anda perlu untuk Lengkuas.
  14. Anda Membutuhkan untuk Daun jeruk/daun salam.
  15. Siapkan untuk Minyak untuk menumis.
  16. Siapkan Secukupnya untuk air.

Masukkan secubit garam, satu sudu kecil gula dan sedikit kicap manis. Kalau anda suka lagi pedas, boleh la masukkan lagi cili ya. Cara Penyediaan Roti Ikan Sardin Paling Sedap Siapla resepi roti sardin kegemaran anak-anak. Kalau anak-anak jenis yang suka cheese, selepas dah siap.

Langkah-langkah Sarden Ayam Suka Suka

  1. Iris ayam (saya iris dadu agak besar). Bumbui dengah sedikit lada dan garam. Beri secukupnya tepung beras hanya sampai terbalut rata, tidak perlu ditambah air..
  2. Goreng ayam dan pempek hingga matang. Sisihkan..
  3. Cincang bawang putih, iris bawang merah, cabai merah, dan tomat. Buang tulang daun jeruk dan geprek lengkuas. Sisihkan..
  4. Tumis bumbu-bumbu yang sudah disiapkan, hingga layu dan harum..
  5. Masukkan sarden dan tambah sedikit air. Bumbui dengan saus tiram, garam, gula pasir, dan kaldu bubuk. Cicipi rasanya. Tunggu sekitar 5 menit, lalu matikan kompor..
  6. Tuang kuah sarden ke dalam mangkok yang berisi ayam dan pempek yang sudah digoreng. Sajikan..

Sardin pulak suka guna brand Botan. Kalau Botan takde baru ambil Ayam Brand. Lebihkan cili bagi yang suka pedas. Bila tergigit cili dalam sandwich tu yang nikmat sebenarnya. Inti sardin ni tak susah pun untuk membuatnya.